A gumicsónaktól a légtömlős jachtokig

 

Ha egy vállalkozás a hajópiac egy szűk szegmensére koncentrál, az többnyire egy jól ismert brand vagy egy speciális technológia képviseletét jelenti.

 

A Hanex Kft. az utóbbi csoportba tartozik. Ők azok, akik az elsők között ismerték fel a RIB-ekben (Rigid Inflatable Boat), azaz a merev test és a felfújható tömlő kombinációjával épült hajókban rejlő szinte korlátlan lehetőségeket.

Választékukban több gyártót is képviselnek, annak érdekében, hogy bármilyen, hajózással kapcsolatos igényt ki tudjanak elégíteni – legyen az egy nagy hajó tendere, szolgálati célú munkahajó, vagy gyorsjáratú luxusjacht. A cég tulajdonos-ügyvezetője, Csendes Imre nem csupán forgalmazója, de harcos híve is a tömlős technológiának.

 

„Elkötelezett vagyok a gumicsónakok mellett, mert a tengeri használat során verhetetlenek a stabilitás, gyorsaság szempontjából a bárki által szállítható, vontatható kategóriában.

A RIB-ek sokkal drágábbak, mint a közönséges merev testű motorcsónakok, mégis vannak olyan érvek, amelyek miatt ezt érdemes választani:

- biztonságosság (96°-os dőlésnél fordul csak át, s utána sem süllyed el, sőt akár félautomata visszafordító rendszer is telepíthető rá),

- teherbírása jóval nagyobb, mint a merevtestű motorcsónakoké, emiatt nagyobb motor szerelhető rá és több utast is szállíthat,

- 6 méteres vagy nagyobb hosszúságtól levizsgáztatható „B” hajózási körzet kategóriára

- a hullámok akár oldalról is érhetik, sosem leng be, ezért bármilyen időjárási körülmények között, bármilyen irányban biztonságosan közlekedhet.

 

Először csak önmagam számára kerestem az egyre jobb és jobb hajókat. Kipróbáltunk német, francia, olasz gyártmányú gumicsónakokat, míg végül egy kanadai cég, a Grand Marine hajói tűntek a legtökéletesebbnek.

Szép design, hibátlan kivitel és különleges hajófenék a versenytársakhoz képest.

Mivel tökéletesen elégedettek voltunk, így határoztuk el, hogy forgalmazzuk is, és megszerezzük a kizárólagos képviseletet. A Grand hajó véleményünk szerint kategóriájában a legelegánsabb, legprofibb. Az egyedi „V” testmetszet és a lépcsőzetes fenéksík hullámos vízen is nagy sebességet, stabilitást és utazási kényelmet biztosít. A különböző méretű modellek egyedi szín- és formavilágukkal a legkifinomultabb ízlést is kielégítik, ugyanakkor egy túrahajóval szemben elvárható tárolóhely-kialakítás szempontjainak is megfelelnek.

 

A szabadidős felhasználású hajók mellett speciális munkahajókra is igény mutatkozott, ezért kötöttünk kizárólagos disztribútori szerződést az olasz ASSO s.r.l. és a szintén olasz PRESTIGE s.r.l. cégekkel.

Az Asso is a tengeri hullámokra tervezett „V” aljú hajókat gyárt, néhány szabadalmaztatott megoldásuk révén azonban gyorsan átalakíthatók különféle feladatokra.

 

A Prestige fenékkiképzése a mentési feladatokra kitűnően alkalmas, alacsony merülésű katamarán úszótestpárra épül. Ez a megoldás lehetőséget teremt villanymotorral működtethető, vízre ereszthető orr-rámpa megvalósítására.

 

Együttműködünk több vitorlás egyesülettel. Szerződésünk van a magyarországi Európa-bajnokságra készülő DRAGON szövetséggel, számukra kísérőhajókat biztosítunk.

Az elmúlt évek során „Fa Nándi” Egyszemélyes Balaton-kerülő versenyén is Grand volt a rendezőmotoros.

Az általunk értékesített Prestige mentőhajókkal találkozhatunk a környező országokban rendezett nemzetközi motorcsónak versenyeken, Magyarországon kívül Bulgáriában, Szlovákiában, és Romániában.

Néhány éve piacra került az Asso különlegessége, a luxusigényeket is kielégítő 10 méteres, kabinos, konyhával, fürdővel felszerelt jacht. Fedélzetén már csak a korlátlan stabilitás, és az ezzel összefüggő, máshol nem tapasztalható nagy sebességbiztonság juttatja eszünkbe, hogy nem hagyományos, merevtestű hajón vagyunk.”

 

Csendes Imre

HANEX Kft.

mobil: +36 30 940 7734

tel: +36 1 278 2756

fax: +36 1 700 1001

www.hanex.hu

www.grandboats.net

www.assohu.net