-

 

-

Főoldal |  Típusok   | Felszerelés |  Árlisták   | Üzenet | Hajómotorok | Hírek! | Oktatás & Hajólevél | Használt hajók   T

 Miért a ...?

Általános ismeretek

A külmotor

Hajózás


A fenti 4 rész
letölthető egyben
e linkről (.pdf)
Tanácsok, tudnivalók


 Csónak kiválasztása


Vásárlás előtt mindig adódik egy kellemes probléma, hogy mit is válasszunk. Mit vegyünk? Egy hagyományos merev testű csónakot vagy … vagy egy felfújható csónakot? A felfújható csónakok évről évre népszerűbbé válnak. Abban az esetben, ha szeretne venni egy partraszálló csónakot a yacht-hoz, egy csónakot horgászáshoz vagy vízisízéshez, egy biztonságos sport cirkálót, egy csónakot búvárkodáshoz vagy a napi kemény munkához professzionális használatra, mentési feladatokra vagy csak a családnak hobbi célból, gondoljon a felfújható csónakokra.

Vegye észre, hogy a hurka tetején áll mindenki, vagyis a csónak szélén, és az meg sem billen.

Ezt nem tehetnék egy hagyományos csónakban, hiszen annál a ki- és beszállás is torna mutatvány a test billegése miatt.

Minden évben több és több ember részesíti előnyben a felfújható csónakokat a klasszikus merev testű műanyag, fém vagy fa csónakokkal szemben. A statisztika szerint manapság a felfújható csónakok teszik ki a föld teljes hajóállományának 10%-át, amely háromszor akkora, mint 10 évvel ezelőtt. Ennek a sikernek a titka természetesen a felfújható csónakokban rejlik. Ma a világon bőséges a felfújható csónakok típusaiban a kínálat, de néhány szempont alapján könnyen osztályozhatjuk azokat:

Test kialakítása: összehajtható felfújható csónak vagy merev aljú felfújható csónak

 • Úszóképes felfújható cső fő anyagának típusa: HYPALON vagy PVC

 • Alj és padló típusa: merev alj (üvegszálas vagy alumínium), padlólemezek, felfújt padló (air deck)

 • Fő funkció és komfort szint: gumicsónak, partraszálló csónak, sport csónak, munka csónak, luxus csónak stb.

 

Miért válasszuk a felfújható csónakot?

 

A fő előnye minden felfújható csónaknak az úszóképes felfújható cső. Ez a legfontosabb része minden felfújható csónaknak, mely néhány hihetetlen tulajdonságot eredményez:

 • A csónak kb. kétszer szélesebb, mely növeli a stabilitást. Az úszóképes felfújható cső kombinációja a közepes-V vagy mély-V aljjal teszi fantasztikusan tengerállóvá.

 • A többkamrás felfújható cső hihetetlen mértékben növeli az úszóképességet, ezáltal biztonságosabb és az utaskapacitása is jelentősen nagyobb.

 • A test anyaga könnyű és rugalmas. Emiatt a csónak könnyű, hordozható, könnyű tárolni és szállítani.

Azonban az összes felfújható csónak élettartama egy kicsit rövidebb, és több gondosságot, óvatosságot igényel a használat során. Az ok: a fő rugalmas anyag sokkal érzékenyebb, mint egy darab fém vagy fa. Az évek során azonban e probléma mértéke csökken, hiszen a vegyipar egyre jobb és erősebb anyagokkal rukkol elő.
 

Tulajdonság

Hagyományos csónak

Felfújható csónak

Biztonság

Kisebb

Nagyobb!

Stabilitás

Kisebb

Sokkal nagyobb!

Úszóképesség

Kisebb

Nagyobb!

Befogadóképesség

Kisebb

Nagyobb!

Súly

Nagyobb!

Kisebb

Karbantartás és kezelés

Kevesebb

Több

Élettartam

15-20 év

10-15 év

Tárolási hely

Hasonló

Hasonló

Ár

Hasonló

Hasonló

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretet?

 

Nos, ha eldöntötte, hogy egy felfújható csónakot vesz, gratulálunk! Most teszünk néhány javaslatot a csónak méretét illetően, gondolja át e néhány dolgot:

 • Ha szüksége van egy partraszálló csónakra vagy motorcsónakra a yacht-ján, derítse ki mekkora lehet a csónak legnagyobb mérete, hogy elférjen, valamint a súlya, hogy a csónak lift elbírja.

 • A csónak mérete szoros összefüggésben van a rászerelhető motor erejével, az utaskapacitással, teherbírással.

 • Ha vízisízéshez akarja használni, olyan csónakot kell választania, melyre legalább 25 LE motor felszerelhető.

 • Utasok: gyakran a műszaki adatok a maximális utaskapacitást adják meg, amely nem egyezik meg a csónakban valóban meglevő ülőhelyek számával. Először döntse el, hány utast fog szállítani, aztán ellenőrizze, hány ülőhely van a csónakban.

 

HYPALON vagy PVC?

 

Mindenekelőtt ejtsünk szót a felfújható csónak anyagairól általában.
A kiváló minőségű felfújható csónakok anyaga, hogy a maximális légtartóságot biztosítsák, általában 5 rétegű anyagból készülnek:

 • Egy központi réteg: nagyon erős kord, szintetikus szövet

 • Kettő közbenső réteg: légtartó rugalmas anyag, mely biztosítja a légtartást és a tapadást a központi réteg és fedőréteg között.

 • Kettő külső réteg: a légtartó rugalmas anyagot fedi, kopásálló és fokozottan UV ellenálló.

Központi rétegnek a legnépszerűbb anyag a Polyester bázisú szövet, melyből sűrűség szerint két félét használnak: 1100 DTEX a kedvtelési célú csónakokhoz és 1680 DTEX a professzionális célú csónakokhoz.

A fedőrétegek különbözők lehetnek, és valójában ez választásának a legfőbb tárgya. Napjainkban sok különböző nevű és márkájú anyagot használnak a felfújható csónakok gyártásához, de ezek mindegyike besorolható a két csoport valamelyikébe:
ELASZTOMER vagy PLASZTOMER.

Az elasztomerek hő hatására nem válnak képlékenyebbé már a termék gyártása után, főként a különböző fajtájú gumik tartoznak ide. E csoportban kétségtelenül a két legnépszerűbb anyag a HYPALON és NEOPREN, mely csónak gyártáshoz használatos a világon.

... anyag

HYPALON kitűnő vegyi ellenállása párosul kitűnő UV sugárzás ellenállással, stabilitással, de rendkívül drága. A NEOPREN stabilitása nem olyan kiváló, mint a hypaloné, de ez is bőségesen elég, továbbá jó az ára is. Főként ezeket az anyagokat kombinálják: NEOPREN a csónak és „hurka” belső oldalán, HYPALON pedig kívül. Ez a kombináció nagyon népszerű a kedvtelési célú csónakok és hajók számára. A mindkét oldalon hypalon rétegű csónakokat használja a hadsereg, és olyan emberek, akiknek egyáltalán nem számít a pénz. Az előbb említett anyagok legfőbb tulajdonsága, hogy a csónak munkaképes 140 °C hőmérsékletig.

A plasztomerek hőre lágyuló anyagok (melegítés hatására folyóssá tudnak válni). A legismertebbek: PVC (PolyVinyl-Chloride) és PU (PolyUrethane). A PU hihetetlen kopásálló, kiváló anyag, de túl drága fő anyagnak. A fő anyag a PVC. A hőre lágyuló anyagok sok különböző márkanevével találkozhatunk, de ezek mindegyike valamilyen PVC kompozíció.

Így eljutottunk oda, hogy valójában választásunk tárgya csak annyi: HYPALON vagy PVC.

Tulajdonság

PVC csónak

HYPALON csónak

Erősség

ugyanaz

ugyanaz

Kopásállóság

Hasonló

Hasonló

UV ellenállás

Nagy

Nagyon magas

Meleg tűrés

Közepes

Nagyon magas

Vegyi ellenállás

Közepes

Nagyon magas

Élettartam

Legalább 10 év

30 év

Ár

Közepes

60%-kal több

E paramétereket tekintve, azok elég hasonlóak. A modern technológia lépésről lépésre minimalizálja a PVC elmaradását. Gyakorlati oldalról vizsgáljuk meg a legfontosabb különbségeket:
Meleg tűrés. Ez teszi a HYPALON-t a legkedveltebbé a meleg éghajlatú területeken (egyenlítő, trópusi, szubtrópusi területek), ahol a csónak felületi hőmérséklete könnyen eléri a 80-90 °C-t. PVC szintén használatos e területeken, de több körültekintést és gondosságot igényel. A közepesen meleg és hideg éghajlatú területeken e tekintetben a különbség elhanyagolható.
Élettartam. A PVC érzékenyebb az UV sugárzásra, mint a HYPALON, de a speciális adalékoknak köszönhetően, ma már a legalább 10 év élettartam egy PVC hajónál több, mint reális.
Ár. A HYPALON anyag ára ma 5-6 (!!!) szorosa a PVC anyag árának. Ennek eredménye, hogy a PVC hajó árához viszonyítva a HYPALON anyagú hajót, egy összehajtható típus ára duplája, a merevaljú, pedig kb. 60%-al drágább.
Összegezve: Hypalont vegyen, ha meleg égövön fogja használni a csónakot, vagy a legjobbat akarja és nem számít az ára. Minden más esetben a PVC is tökéletesen fogja szolgálni.

 

Összehajtható vagy merevaljú (RIB Rigid Inflatable Boat)?

 

Az összehajtható csónakok a felfújható csónakok klasszikus példája, melyek az első evezős és katonai gumicsónakoktól erednek. Természetesen a modern összehajtható csónakok sokkal fejlettebbek őseiknél, fartükör a motornak, szilárd padlólemezek, V-alakú alj és sok egyéb tulajdonság tűnt fel. Ma már minden nagyszerű, kivéve egy pontot – a csónak alját. Az puha! Néhány esetben ez jó lehet, máskor azonban nem. A puha alj előnyös, ha egy vad parton akar kikötni, nem kell félni a test törésétől. Minden összehajtható csónak szétszedhető, könnyen szállítható, tárolható. Szuper! De…
Minden összehajtható csónak csak álmodik arról, hogy olyan tulajdonságai legyenek, mint egy RIB-nek: (Rigid Inflatables Boats) Felfújható csónak merev testtel.

A RIB a felfújható és a hagyományos csónakok ötvözete. Kísérlet arra, hogy a kétféle típus jó tulajdonságaival rendelkezzen, de kizárja azok rossz tulajdonságait. Bebizonyosodott, sikeres és ígéretes kísérlet.
Például:

 • Mozgáskor az összehajtható csónakok puha alja nagyobb ellenállású, mint egy fém vagy műanyag alj.

 • A puha anyag csak elég egyszerű alj formát tesz lehetővé. Számos hidrodinamikai ötlet nem valósítható meg az összehajtható csónakokon, viszont könnyen alkalmazható a RIB-eknél.

 • Másik pont a komfort. Az összehajtható csónakok kiválóan alkalmasak sportos, aszkétikus használatra, semmi extra. Valódi komfortot a RIB-eknél talál.

 • Következő pont: összeszerelés. A RIB-et nem kell összeszerelni, csak felfújni és kész.

A RIB nemcsak egy fajtája a felfújható csónakoknak – egy másik szintje az élvezetnek. A gyakorlatban a legtöbb ember RIB fanatikussá válik, ha egyszer kipróbálta.
Természetesen a RIB jelentősen drágább, nehezebb, nagyobb helyet igényel, utánfutóval szállítható, de gondolkozzon ezen a lehetőségen is.

Tulajdonság

Összehajtható csónak

RIB

Tengerállóság

Kimagasló

Sebesség

Közepes

Nagyobb

Komfort

Közepes

Sokkal nagyobb

Tulajdonság

Főként alap

Sok

Összeszerelési idő

Közepes

Kevesebb

Erősség

Közepes

Sokkal nagyobb

Tárolási hely

Kicsi

Sokkal nagyobb

Csónak súlya

Kicsi

Nehezebb

Ár

Közepes

Nagyobb

Összegezve: vegyen összehajtható csónakot, ha a fő szempont a hordozhatóság, könnyű tárolhatóság, kis súly. Ha valódi komfortra vágyik, RIB a megoldás.

 

Padlólemezek, air-deck vagy lécmerevítésű padlózat?

 

(csak az összehajtható csónakokra vonatkozik)

A hagyományos összehajtható csónakok padlózata néhány padlólemezből áll, melyek hosszanti és keresztmerevítők közé vannak fogva, alattuk a csónak gerincén végigfutó felfújható cső a keel. A merevítők anyaga alumínium, a padlólemezeké rétegeltlemez vagy alumínium.

A lécmerevítésű padlózat a legegyszerűbb. Fa lécekkel merevítik a csónak sík alját. Nincs keel, ezért a csónak kevésbé iránytartó, viszont kevesebb gondosságot igényel, könnyebb.

Air-deck (magasnyomású, felfújható padlózat) egy új fejlesztés, mely kb. 10 évvel ezelőtt tűnt fel, és az utóbbi 10 évben gyorsan népszerűvé vált.

Az air-deck lelke egy dupla falú szövet. A két légtartó fal 40-50 mm távolságra van rögzítve egymástól olyan belső szálakkal (2-5 szál négyzetcentiméterenként), melyek biztosítják, hogy a felfújt padlózat nagyon keménnyé és erőssé váljék.

A felfújáshoz speciális nagynyomású pumpa szükséges, mert a névleges nyomása 4-5-ször nagyobb, mint a csónak többi elemének a nyomása.

... air-deck

Két fő előnye van az air-deck-nek:

 • Kis súly (egy 3,5 m-es csónak air-deck padlózatának súlya 7 kg, szemben a padlólemezek súlyával, mely 24 kg)

 • Nem igényel semmilyen összeszerelést, csak fel kell fújni és kész.

De sajnos csak ennyi a plusz, az érem másik oldala nem ilyen jó:

 • Az air-deck nagyon kényes, érzékeny az intenzív használatból eredő kopásra, mely jelentősen csökkenti az élettartamát.

 • Az air-deck padlózatú csónak sohasem olyan merev, mint a padlólemezes.

 • Végül az air-deck-es csónak ára 20-30%-kal magasabb, mint a padlólemezesé.

Tulajdonság

Padlólemezek

Air-deck

Lécerősítésű padlózat

Csónak összeállítási idő

Több

Kevesebb

Minimális

Súly

Több

Kevesebb

Minimális

Alj alakja

V alak

V alak

Sík

Erősség

Több

Kevesebb

Kevesebb

Óvatosság

Kevesebb

Több

Minimális

Komfort

Több

Kevesebb

Minimális

Élettartam

Több

Kevesebb

Közepes

Ár

Kevesebb

Legdrágább

Legolcsóbb

Összegezve:

 • Akkor válassza csak az air-deck-et, ha a legfontosabb szempontja, hogy könnyű legyen, és nem akar időt tölteni a csónak összeszerelésével, viszont hajlandó maximális óvatossággal használni.

 • A lécerősítésű padlózat jó alternatíva az air-deck-kel szemben, mert könnyű, hordozható. Erősebb igénybevételt bír. Gondoljon erre, ha egy mentőcsónakra van szüksége, és a sebesség nem túlságosan fontos.

 • A padlólemezes csónak a legjobb választás a legtöbb egyéb esetben.

Nos, ha eldöntötte a csónak méretét, kiválasztotta a típust, szövet anyagát, és családja is elfogadta, hogy újabb lék keletkezik a pénztárcán – Ön felkészült a vásárlásra!


vissza
2004, 2006 Hanex, Csendes Imre -- Minden jog fenntartva.

2004 ... MARINE INTERNATIONAL INC. ALL RIGHTS RESERVED

 

 Kapcsolat:   tel: (+36 1) 278-2756,   (+36 30) 9407-734   fax: (+36 1) 700-1001,       © 2000-2015 Csendes Imre

Jogi kikötések