-

 

-

Főoldal |  Típusok   | Felszerelés |  Árlisták   | Üzenet | Hajómotorok | Hírek! | Oktatás & Hajólevél | Használt hajók   T

 Miért a ...?

Általános ismeretek

A külmotor

Hajózás


A fenti 4 rész
letölthető egyben
e linkről (.pdf)
Tanácsok, tudnivalók


 A  MOTOR


Pillanatnyilag 3 fő kérdés döntésének tárgya: MÁRKANÉV, TELJESÍTMÉNY, HAJTÓSZÁR (trieb) HOSSZA. A márkák megítéléséhez nem kívánunk hozzászólni, válasszon tapasztalatai, a konkrét piaci helyzet stb. alapján. Azonban adunk néhány információt a teljesítmény, hajtószár hosszát és felszerelést illetően.

Tőlünk az alábbi márkájú két- vagy négyütemű külmotorokat szerezheti be:
Yamaha, Mercury, Mariner, Johnson, Evinrude, Suzuki, Honda, Selva

Hogyan válasszuk ki a megfelelő teljesítményt?

 

Milyen teljesítményű külmotor a legjobb a hajómra? Fontos kérdés! E szempontból a hajó legfontosabb adata: a MEGENGEDETT MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNY (Pmax). Ez nem azt jelenti, hogy csak ilyen teljesítményű motort szerelhet, vagy kell szerelnie hajójára, hanem azt jelenti, hogy ennél nagyobbat nem.
Az alábbi táblázatban bemutatunk 3 tipikus választást:

Tipikus választás

Gazdaságos

Optimális

Felső határ

Teljesítmény
Pmax %-kában

40-60%

60-80%

80-100%

Hajózási biztonság

Legmagasabb

Nagyon magas

Megfelelő

Csúcssebesség
a max %-kában

60%-ig

90%-ig

100%

Üzemanyag fogyasztás

Legalacsonyabb

Optimális

Legmagasabb

Gazdaságos választás – a külmotor teljesítménye a megengedett maximális motorteljesítmény 60%-ka alatti. Ez a csónak szempontjából biztonságos és gondos választás. Ilyen motorral hajtott csónak teljes terhelésnél elég lassú. Közepesen terhelve is legfeljebb a csúcssebessége 60-70%-ára képes.

Optimális választás – a külmotor teljesítménye a megengedett maximális motorteljesítmény 80%-ka körül van.

 • Nagyon magas hajózási biztonság

 • Elfogadható üzemanyag fogyasztás

 • Közel maximális tudás – a 10% különbség nem érzékelhető (ha nem versenyző, természetesen)

 • A csónak élettartamára jó hatású

E választás esetén tudja a csónak megmutatni tulajdonságait a legjobb módon.
Javaslatunk szerint ez a legjobb és legoptimálisabb választás.

Felső határ közeli motorral a csónak a teljesítőképessége határán fog dolgozni. Főként versenyzők és olyanok választása, akik szeretik az extrém helyzeteket, erős szelet a hajukban, és általában is mindent elvesznek az életben, amit lehet. Valóban nagyszerű érzés, de csak addig, amíg biztonsággal ellenőrzése alatt tudja tartani a hajót.

A teljesítmény kevesebb, mint 40%: Választhatja ezt is ha a sebesség kevésbé fontos Önnek, inkább más dolgokat élvez. A természet nagyon szép, biztosan nem fogja zavarni.

A teljesítmény több, mint 100%: Az ekkora motorral szerelt hajó használata illegális és veszélyes. Gondolja meg kétszer is, mielőtt e döntést hozná, mert:

 • Önre és a környezetében levők életére is veszélyes,

 • Túlmotorizált hajó azonnal elveszti a jótállást,

 • Valódi jogi problémákkal szembesülhet.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hajtószár (trieb) hosszt?

 

Normális esetben a csónak kezelési utasításából kiderül, hogy milyen motor hajtószár (trieb) hossz szükséges. E hosszok szabványosítottak

hajtószár (trieb)

hajtószár (trieb) hossz

RÖVID

380 mm – 15’

HOSSZÚ

508 mm – 20’

EXTRA HOSSZÚ

625 mm – 25’

... motor felszerelés

Miután felszerelte a motort, feltétlenül ellenőrizze, hogy minden megfelelő-e. Helyes, ha az antikavitációs lemez síkja 25-50 mm-rel alacsonyabban van, mint a fartükör legalsó pontja.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hajócsavart (propellert)?

 

Legtöbbször a külmotorok tartozéka egy hajócsavar, azonban némely gyártó külön csomagolja, ezért célszerű megkérdezni az eladót, ne legyen meglepetés.

Itt lehetetlen megmondani, hogy milyen az optimális hajócsavar, amelyre hajójának szüksége van. Ha úgy dönt, hogy saját maga szeretné megállapítani, akkor kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Szerelje fel a motort, és használja 10-12 órán át (bejáratás).

 2. Szállítson annyi utast a hajóba, amennyivel legtöbbször használni fogja a hajót, és ellenőrizze a motor fordulatszámát teljes gáznál, legnagyobb sebességnél.

 • Ha az így mért fordulatszám kisebb, mint a maximális, akkor cserélje a hajócsavart egyel kisebb emelkedésűre, majd mérje újból a fordulatszámot.

 • Ha az így mért fordulatszám hamarabb eléri a maximumot, mint ahogy a teljes gázt adná a motornak, akkor cserélje a hajócsavart egyel nagyobb emelkedésűre, majd mérje újból a fordulatszámot.

Próbálgassa a hajócsavarokat, míg a legjobbat meg nem találja, de vegye figyelembe, hogy minden esetben jobb, ha nem terheli túl a motort egy gyors (túl nagy emelkedésű) hajócsavarral.

Célszerű legalább két hajócsavart tartani a motorhoz:
Egy – teljes terhelésre (alacsonyabb emelkedésű), egy másik – kis terhelésre (nagyobb emelkedésű).

Hogy ne kelljen egész sorozatot tartania hajócsavarokból, mégis mindig a terhelésnek megfelelő emelkedésű hajócsavar legyen motorján. ProPulse.

Egyetlen motor vagy iker motor

 

Egyetlen 200 LE motor, vagy 2db egyenként 100 LE motor? Melyik változat jobb? Régi kérdés, amelyre nem adható egyetlen válasz, mert főként szubjektív megítélés kérdése, de néhány dolgot tisztázhatunk:
Két motornak több meghibásodási lehetősége és problémás pontja van, de lássuk az összehasonlítást az egy motorral szemben:

 • Az iker motor 60-80%-kal drágább

 • Két 100 LE motor teljesítménye mindig 10-20%-kal kisebb, mint egy 200 LE motoré

 • 70-80%-kal nehezebb

 • 20-40%-kal több üzemanyagot fogyasztanak, ráadásul komplikáltabb üzemanyag rendszer szükséges

 • bonyolultabb kormányzás

 • kétszer több hely szükséges a fartükrön

Láthatjuk, nincs egyetlen jellemző ok sem, hogy az iker motort válasszuk. Néhányan azt mondják: „több esélyem van biztonságosan visszatérni, ha valami történik az egyik motorral a nyílt tengeren…”. Lehet, néhány esetben igaz, de a leggyakoribb hibákat tekintve, az esetek 90%-kában az a hiba, mely az egyik motor működésképtelenségét eredményezte, érinti a másik motort is. Pl. bármely üzemanyag rendszer hiba (víz, mechanikai sérülés stb.), kormányrendszer hiba, elektromos és vezérlő rendszer hiba stb.

A jól ismert tanács ebben az esetben: befektetni egy kiváló minőségű VHS-rádióba jobban megéri és jobban segítségünkre van, mint a második motor. A parti vizeken a mobiltelefon is tökéletesen megfelel.


vissza
2004, 2006 Hanex, Csendes Imre -- Minden jog fenntartva.

2004 ... MARINE INTERNATIONAL INC. ALL RIGHTS RESERVED

 

 Kapcsolat:   tel: (+36 1) 278-2756,   (+36 30) 9407-734   fax: (+36 1) 700-1001,       © 2000-2015 Csendes Imre

Jogi kikötések